Hugget i sten

- en stenhuggares historia -

 


Vem är Kristin:

http://www.fornfela.se/www.Fornfela.se/Om_mig.html


Vem är Clara:

http://claranna.se/
foto: Kristina Karjel

Detta är berättelsen om Håll-Lars Petter Persson. Mannen som, i slutet av 1800-talet, flyttade från Älvdalen till Bohus-Malmön för att jobba i stenindustrin där. Att jobba i stenindustrin var tungt och arbetarna fick bekänna färg. När tunga lyft och hantverksskicklighet var enda chansen att överleva.

I den här miljön flödade alkoholen, lönerna spelades bort och fackföreningarna frodades. Inget av det tilltalade Lars-Petter. Han ansåg att enda vägen till lycka var genom slit, nykterhet och undergivelse.

Hela livet höll han på sina starka ideal och han slutade sina dagar på samma sätt som han börjat, som en stenhuggare.


Håll-Lars Petter Perssons memoarer återfanns inmurade i en sten på Bohus Malmön. Vi berättar hans historia med hjälp av visor, folkvisor och hans egna texter.


Musiken håller sig inom genrerna visa och folkmusik. Med i programmet finns visor som vi har efter Edith Carlsson från Malmön och visor som, enligt Lars Petter, sjöngs i hans barndomshem i Älvdalen. Det finns även ett par modernare visor och en riktig Taubeklassiker.


Lars Petters memoarer går att läsa i sin helhet i boken ”Mina minnen” utgiven av Per Hållén, 2011.

 

Kuriosa: Håll-Lars Petter Persson bytte så småningom namn till Lars Petter Hållén. Han kom att bli farfars farfar till Clara Hållén.

Mariestadstidningen 2014-11-11