Clowneri i Rumänien (2)

Clowneri i Rumänien (2)

Nu har vi gjort lite mer än halva resan. Sex föreställningar är spelade och fyra stycken är kvar. Många hundra barn och deras föräldrar och lärare har skrattat och lekt med oss. Ett par av föreställningarna har börjat med sorgsna ögon som tittar på oss och slutat med barn som skrattar så de kiknar. Då känns det extra värdefullt att få vara här.

image

”Romer är Europas största minoritetsbefolkning med cirka tio-tolv miljoner personer. En befolkning som under mycket lång tid utsatts för diskriminering och systematiskt utanförskap. Enligt en rapport från EU lade fram 2012 lever omkring 90 % av Romerna i Europa med en inkomst som ligger under gränsen för fattigdom. Till följd av detta växer en hel generation barn upp långt ifrån sina rättigheter och helt utan vetskap och sina rättigheter som EU-medborgare.” från Clowner utan gränsers hemsida

Här på plats blir levnadsvillkoren tydliga för oss. Vi möter gång på gång ett förakt mot Romer. Folk som förklarar att Romerna ska bo utanför byarna för de stjäl och slår ihjäl varandra.
I byarna slår fattigdomen emot oss. Häst och vagn som enda färdmedel, hus utan el. Vi möter 15 åriga flickor som just fått sina första barn och vår chaufför förklarade för oss att så är det när det är så fattigt…
Men vi möter också en värme och en givmildhet. Vi får dela måltider och blir varmt välkomnade vart vi än kommer.

Samtidigt läser jag på facebook om vad som händer med Rumänska romer i Sverige. Hur Rickard Wall försöker förbjuda tiggeri och att ett tältläger i Malmö håller på att rivas. Med jämna mellanrum läser jag kommentarer i stil med ”man vet ju hur vi skulle bli behandlade om vi kom dit…” För den som undrar kan jag berätta att i alla byar vi besökt hittills så har vi blivit bemötta med öppna armar. Vi blir bjudna på mat, vänlighet och guidade visningar runt byarna.

image

2 thoughts on “Clowneri i Rumänien (2)

  1. Tack för din rapport. Jag behöver den. Jag hjälper ett 30-tal romer i Sverige och får ständigt höra fördomar och kränkande uttalanden om romer. Stor kram till er från Urdarteatern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *