Clowneri i Rumänien

Jag hade en ambition om att blogga ordentligt under den här resan med Clowner utan gränser. Än så länge är det mest ett virrvarr av tankar som slår mot varandra i huvudet. Vill skriva ner allt, men på något sätt måste det sorteras.

Vi är i Rumänien. Vårt uppdrag är att arbeta med föreställningar och workshops framförallt för romska barn. Under den här resan kommer vi spela för runt 2000 barn.

Clowner utan gränser har som tanke att ta skrattet dit skrattet behövs. Genom att sprida skratt ger man goda minnen. Andra hjälporganistationer har kunnat se att där clowner utan gränser har varit går det lättare att bearbeta trauman. Det har också gått att se att det förändrar barnens lek. Från att leka krig börjar de istället leka clowner.

En föreställning ser ut på många olika sätt. De två första var i byar utanför Sibiu. I byn var gatorna bara grus, flera av husen saknade el, främsta färdmedlet var häst och vagn… I den byn möttes vi av glada och energifyllda barn. De kom på föreställningen och skrattade så de tjöt från början till slut.

Idag såg föreställningen annorlunda ut. Vi kom fram till ett kulturhus lite utanför Sibiu. Barnen var reserverade och satt tysta och tittade med slutna ansikten på vad vi gjorde. Efter ett tag började de skratta med mer och mer och när föreställningen led mot sitt slut hade vi en glad och uppspelt publik.

När föreställningen är över stannade vi kvar med barnen. Vi dansade en ringdans och de sjöng sånger för oss. De höll om oss och ville visa att de kunde sjunga, hjula, dansa och mycket mer. Den här stunden känns viktigare än föreställningen. Alla möten, alla små stunder av bekräftelse och lek.

Att resa med clowner utan gränser är att sprida skratt där skrattet behövs, men det är också att få se en kultur från nära håll, få se och uppleva att det finns många sätt att leva. Ett möte mellan kulturer är just ett möte mellan kulturer. Det måste vara ömsesidigt.

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *